Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak nawet lody bazyliowe z awokado.
A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one bronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą korzystnie zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy.
Niestety jest ich wciąż za niewiele na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami posiadają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, żeby to się zmieniło.
Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Wynajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Lecz nie tylko. Są porady, co zrobić, żeby rozkochać się w zieleninie, a także jak gotować, by dania były atrakcyjne dla niewielkiego i obfitego smakosza.
Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane poprzez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i dokładnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym.
Magda Gembacka - psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu.
Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla niedużych i sporych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.
W kuchni uwielbia eksperymentować i szukać nowych połączeń. Uzależniona od zielonych koktajli, pierogów i czekolady. Oprócz gotowania jej pasją jest fotografia kulinarna. W wolnym czasie biega, jeździ na rowerze i czyta książki.
Prywatnie żona, mama Kacpra i Karoliny.