Juan Valdez Narino to wysokiej klasy 100% arabika jednorodna - pochodząca z górskiego rejonu (uprawiana jest na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.) mieszczącego się w zachodniej części Kolumbii. Ascetyczne, górskie warunki, a także niskie temperatury sprawiają że ziarna kawowców rosną wolniej, produkując przy tym więcej cukru aniżeli w standardowych, tropikalnych warunkach. Ziarna Narino selekcjonowane są ręcznie "hand selected", ziarenko po ziarenku zrywane są tylko dojrzałe owoce. Rezultatem starannej selekcji ziaren i warunków klimatycznych jest kawa o wyjątkowo delikatnym smaku, intensywnym, typowym aromacie i słodkawym posmaku To jeden z najłagodniejszych i najmocniej subtelnych produktów Juan Valdeza. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, eksponująca obecność cytrusowych nut i przyjemnie rejestrowana przez kubki smakowe. Zawartość kofeiny na bardzo niskim poziomie.
Najlepiej smakuje przygotowana przy pomocy french pressów albo włoskich kafetier. Narino można z powodzeniem parzyć również za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy albo chemex. Może być jeszcze, po odpowiednim zmieleniu parzona konwencjonalnie.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym