Juan Valdez Huila to wysokiej klasy 100% arabika jednakowa, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego nad wyraz mnóstwo to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie broniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w wyjątkowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, oraz glebie wzbogacanej poprzez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i eksponująca występowanie owocowych nut w kawie. Kawa znakomicie zbalansowana o złożonym smaku – jest genialnie znana i uznana ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup". Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z ergonomicznym zamknięciem typu "peel stick", a także zaworkiem jednokierunkowym