\n\nPublikacja prezentuje aspekty własności intelektualnej związane z produkcją najszczególniej znanych alkoholi na świecie. Każdy z rozdziałów prezentuje historię wytwarzania, a także naruszeń praw producentów i ochrony m.in.
szampana, whisky, sake, rumu i tequili. \n \n Regulacje prawne kojarzone z alkoholem na ogół dotyczą podatków i ceł, tymczasem to właśnie ochrona płynąca z regulacji prawa własności intelektualnej ma dużo większe znaczenie tak dla producentów, jak i konsumentów.
Opracowanie udowadnia, iż brak trafnych norm prawnych odbija się negatywnie na producentach, którzy nierzadko poprzez dziesięciolecia ulepszali swoje produkty. \n \n Autorka przedstawia w dodatku, iż w regulacjach prawnych dotyczących poszczególnych alkoholi widoczny jest także stosunek nie tylko producentów, ale wręcz całych narodów do swych alkoholi.
Z jednej strony można bowiem traktować je jako coś szczególnego, towary o nieszablonowym znaczeniu, przeznaczeniu i smaku, z drugiej zaś można widzieć w nich tylko prędki środek znieczulenia. Alkohol może być traktowany jako inwestycja, lecz może być również częścią historii narodu.