Tytuł Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 Autorzy Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Katarzyna Jędrych, Paulina Szczypkowska Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8124-958-4 linia Komentarze ergonomiczne Rok wydania 2018 ilość stron 556 Format pdf Spis treści Wykaz skrótów | str. 13
Słowo wstępne | str. 21
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 r. W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 i uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 304, s. 18, ze zm.) | str. 23
Rozdział I. Przepisy ogólne | str. 37
Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania | str. 37
Artykuł 2. Definicje | str. 39
1. Uwaga ogólna | str. 44
2. Definicje z innych aktów prawnych (art. 2 ust. 1) | str. 44
3. Definicje z rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 2 ust. 2) | str. 50
4. Pojęcie kraju pochodzenia (art. 2 ust. 3) | str. 82
5. Definicje szczegółowe (art. 2 ust. 4 i załącznik I) | str. 89
Rozdział II. Ogólne zasady dotyczące danych na temat żywności | str. 95
Artykuł 3. Cele ogólne | str. 95
Artykuł 4. Zasady dotyczące obowiązkowych danych na temat żywności | str. 97
Artykuł 5. Konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. 101
Rozdział III. Ogólne wymagania dotyczące danych na temat żywności i zakresy odpowiedzialności podmiotów działających na rynku spożywczym | str. 102
Artykuł 6. Wymóg podstawowy | str. 102
Artykuł 7. Rzetelne informowanie | str. 104
1. Zasada rzetelnego informowania na temat żywności | str. 105
2. Pojęcie wprowadzania w błąd | str. 106
3. Pojęcie przeciętnego konsumenta | str. 110
4. Wprowadzenie w błąd co do właściwości środka spożywczego (art. 7 ust. 1 lit. A) | str. 124
5. Wprowadzenie w błąd poprzez przypisanie fałszywych cech (art. 7 ust. 1 lit. B) | str. 127
6. Wprowadzenie w błąd przez niezasadne wyróżnienie artykułu (art. 7 ust. 1 lit. C) | str. 128
7. Wprowadzenie w błąd przez imitację (art. 7 ust. 1 lit. D) | str. 130
8. Obowiązek informowania w sposób rzetelny, jasny i przystępny do zrozumienia przez konsumenta (art. 7 ust. 2) | str. 131
9. Zakaz przypisywania żywności atrybuty leczniczych (art. 7 ust. 3) | str. 133
10. Wprowadzająca w błąd prezentacja i reklama (art. 7 ust. 4) | str. 143
Artykuł 8. Zakres odpowiedzialności | str. 146
1. Uwagi wprowadzające | str. 148
2. Podmioty odpowiedzialne za dane na temat żywności i zakres ich odpowiedzialności (art. 8 ust. 1–5 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 149
3. Zasady odpowiedzialności za znakowanie środków spożywczych w polskich przepisach prawnych | str. 156
4. Zasady przepływu informacji na temat żywności między podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze (art. 8 ust. 6–8 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 165
Rozdział IV. Obowiązkowe informacje na temat żywności | str. 168
Sekcja 1. Treść i prezentacja | str. 168
Artykuł 9. Wykaz informacji szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe | str. 168
1. Uwagi ogólne | str. 170
2. Obowiązkowe elementy danych na temat żywności | str. 171
3. Forma zamieszczenia składników obowiązkowych | str. 179
Artykuł 10. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności | str. 180
1. Uwagi ogólne | str. 180
2. Środki spożywcze pakowane w atmosferze gazów opakowaniowych | str. 181
3. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące | str. 182
4. Środki spożywcze zawierające kwas glicyryzynowy albo jego sól amonową | str. 184
5. Napoje o wysokiej zawartości kofeiny albo środki spożywcze z dodatkiem kofeiny | str. 186
6. Środki spożywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli | str. 188
7. Zamrożone mięso, zamrożone surowe wyroby mięsne i zamrożone nieprzetworzone produkty rybołówstwa | str. 190
Artykuł 11. Wagi i miary | str. 192
Artykuł 12. Przystępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności | str. 193
Artykuł 13. Przedstawienie obowiązkowych informacji szczegółowych | str. 196
1. Uwagi ogólne | str. 197
2. Widoczność i nieusuwalność informacji obowiązkowych | str. 198
3. Czytelność danych obowiązkowych | str. 200
4. Umieszczanie niektórych obowiązkowych danych w jednym polu widzenia | str. 203
Artykuł 14. Sprzedaż na odległość | str. 205
1. Uwagi ogólne | str. 205
2. Zakres obowiązków informacyjnych w sytuacji środków porozumiewania się na odległość | str. 206
3. Forma przekazywanych informacji | str. 209
4. Odpowiedzialność przy sprzedaży żywności na odległość | str. 211
5. Sprzedaż na odległość żywności nieopakowanej | str. 212
6. Wyłączenia dotyczące automatów do sprzedaży albo samoczynnych lokali handlowych | str. 212
7. Uzupełniające wymagania dotyczące zawierania umów na | str. 214
Artykuł 15. Wymagania językowe | str. 215
Artykuł 16. Pominięcie niektórych obowiązkowych danych szczegółowych | str. 220
1. Uwagi ogólne | str. 221
2. Wyjątki dla szklanych butelek | str. 221
3. Wyjątki dla opakowań o niedużej powierzchni | str. 221
4. Zwolnienia z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Wyjątki z załącznika | str. 222
5. Wyjątki dla napojów alkoholowych | str. 231
Sekcja 2. Przepisy szczegółowe dotyczące obowiązkowych informacji szczegółowych | str. 232
Artykuł 17. Nazwa środka spożywczego | str. 232
1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego (art. 17 ust. 1) | str. 234
2. Nazwa środka spożywczego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE (art. 17 ust. 2 i 3) | str. 240
3. Nazwa fantazyjna | str. 243
4. Dane towarzyszące nazwie | str. 244
Artykuł 18. Wykaz składników | str. 255
1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników (art. 18 ust. 1 i 2) | str. 256
2. Komponenty tworzone z nanomateriałów (art. 18 ust. 3) | str. 260
3. Przepisy techniczne dotyczące formułowania wykazu komponentów (art. 18 ust. 4) | str. 260
Artykuł 19. Pominięcie wykazu części | str. 298
Artykuł 20. Pominięcie elementów żywności w wykazie komponentów | str. 301
1. Uwagi ogólne | str. 302
2. Części składowe dodane po oddzieleniu (art. 20 lit. A) | str. 303
3. Dodatki do żywności i enzymy (art. 20 lit. B) | str. 304
4. Nośniki (art. 20 lit. C) | str. 307
5. Substancje pomocnicze w przetwórstwie (art. 20 lit. D) | str. 308
6. Woda (art. 20 lit. E) | str. 308
7. Substancje wywołujące alergie albo reakcje nietolerancji – anulacja wyłączeń | str. 309
Artykuł 21. Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie albo reakcje nietolerancji | str. 310
1. Uwagi wstępne | str. 311
2. Odniesienie do nazw komponentów lub substancji wywołujących alergie albo reakcje nietolerancji | str. 313
3. Miejsce oznaczania substancji albo produktu wymienionego w załączniku II | str. 320
4. Sposób oznaczenia substancji albo produktu wymienionego w załączniku II | str. 321
5. Dopełnianie listy alergenów | str. 325
6. Informacje o osiągalnym występowaniu alergenów w żywności | str. 327
7. Informowanie o braku alergenów w produkcie | str. 331
Artykuł 22. Oznaczanie ilościowe składników | str. 333
1. Uwagi wstępne | str. 333
2. Występowanie nazwy składnika (składników) w nazwie środka spożywczego (art. 22 ust. 1 lit. A) | str. 335
3. Skojarzenie składnika (elementów) z nazwą środka spożywczego poprzez konsumenta (art. 22 ust. 1 lit. A in fine) | str. 338
4. Słowne, obrazowe lub graficzne podkreślenie składnika (składników) w etykietowaniu (art. 22 ust. 1 lit. B) | str. 338
5. Oznaczenie ilości, gdy jest to niezbędne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na nazwę lub wygląd (art. 22 ust. 1 lit. C) | str. 340
6. Odstępstwa od wymogu oznaczenia ilościowego składnika (elementów) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 1) | str. 341
7. Brak zastosowania art. 22 ust. 1 lit. A i b (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 2) | str. 345
8. Sposób wyrażania danych o ilości składnika (części) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 3 i 4) | str. 346
Artykuł 23. Liczba netto | str. 350
1. Uwagi wstępne | str. 351
2. Sposób zapisu danych o masie netto | str. 353
3. Dopuszczalne różnice pomiędzy ilością netto zadeklarowaną w oznakowaniu a rzeczywistą ilością netto środka spożywczego | str. 356
4. Wyjątki i zasady szczególne w zakresie oznaczania masy netto | str. 358
Artykuł 24. Data niedużej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia | str. 364
1. Uwagi ogólne | str. 365
2. Termin przydatności do spożycia | str. 367
3. Data niewielkiej trwałości | str. 371
4. Data zamrożenia albo pierwszego zamrożenia | str. 375
5. Obowiązek zapewnienia czytelności informacji | str. 376
Artykuł 25. Warunki przechowywania lub warunki wykorzystania | str. 376
1. Uwagi wstępne | str. 377
2. Warunki przechowywania | str. 377
3. Sposób przekazywania informacji o warunkach przechowywania | str. 378
4. Warunki przechowywania żywności głęboko mrożonej | str. 380
5. Warunki użycia środka spożywczego | str. 381
6. Warunki przechowywania lub zastosowania żywności po otwarciu opakowania | str. 382
Artykuł 26. Kraj lub miejsce pochodzenia | str. 383
1. Uwagi wstępne | str. 385
2. Bronione nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficzne i gwarantowane konwencjonalne specjalności (art. 26 ust. 1) | str. 387
3. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku ryzyka wprowadzenia konsumenta w błąd (art. 26 ust. 2 lit. A) | str. 390
4. Obowiązek deklaracji pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów mięsa (art. 26 ust. 2 lit. B) | str. 394
5. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku rozbieżności pochodzenia środka spożywczego i jego podstawowego składnika (art. 26 ust. 3) | str. 401
6. Sprawozdania Komisji i przyszłe regulacje | str. 405
Artykuł 27. Instrukcje użycia | str. 409
Artykuł 28. Zawartość alkoholu | str. 411
Sekcja 3. Informacja o wartości odżywczej | str. 414
Artykuł 29. Powiązania z innymi przepisami | str. 414
Artykuł 30. Treść | str. 417
1. Obowiązkowe elementy danych o wartości odżywczej | str. 419
2. Dobrowolne części danych o wartości odżywczej | str. 421
3. Powtórzenie danych o wartości odżywczej | str. 424
4. Informacja o wartości odżywczej napojów alkoholowych | str. 426
5. Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności nieopakowanej | str. 427
6. Upoważnienie Komisji do zmian z zakresu informacji o wartości odżywczej | str. 427
7. Sprawozdanie na temat występowaniu izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, a także w ogólnej diecie populacji UE | str. 428
Artykuł 31. Obliczenie | str. 429
1. Uwaga wprowadzająca | str. 430
2. Sposób obliczania wartości energetycznej i elementów odżywczych (art. 31 ust. 1 i 2) | str. 430
3. Postać żywności, do której odnoszą się informacje o wartości odżywczej (art. 31 ust. 3) | str. 431
4. Podstawy wyliczania wartości podawanych w informacji o wartości odżywczej (art. 31 ust. 4) | str. 433
5. Uprawnienia Komisji | str. 436
Artykuł 32. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml | str. 437
1. Obligatoryjne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. 437
2. Fakultatywne formy podawania danych o wartości odżywczej | str. 438
Artykuł 33. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję albo na jednostkową liczba żywności | str. 441
1. Podawanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję albo jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 1 i 4) | str. 442
2. Powtarzanie danych o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję albo jednostkową liczba żywności (art. 33 ust. 2) | str. 443
3. Podawanie informacji o wartości odżywczej wobec żywności nieopakowanej (art. 33 ust. 3) | str. 444
4. Upoważnienie dla Komisji do wydania aktów wykonawczych (art. 33 ust. 5) | str. 445
Artykuł 34. Prezentacja | str. 445
1. Prezentacja informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 1 i 2) | str. 446
2. Prezentacja powtórzenia informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 3) | str. 449
3. Prezentacja informacji o wartości odżywczej w odniesieniu do żywności nieopakowanej i napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niżeli 1,2% pojemnościowo (art. 34 ust. 4) | str. 450
4. Prezentacja wartości odżywczej w sytuacji niepokaźnych ilości elementów odżywczych (art. 34 ust. 5) | str. 450
5. Delegacje dla Komisji | str. 451
Artykuł 35. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji | str. 452
1. Cel oraz warunki wprowadzania dodatkowych form prezentowania informacji o wartości odżywczej (art. 35 ust. 1) | str. 453
2. Przykłady systemów dobrowolnych | str. 454
3. Uprawnienia i obowiązki państw członkowskich i Komisji (art. 35 ust. 2–6) | str. 458
Rozdział V. Dobrowolne dane na temat żywności | str. 459
Artykuł 36. Kryteria mające zastosowanie | str. 459
1. Pojęcie informacji dobrowolnych | str. 460
2. Dane dobrowolne objęte szczególnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 1) | str. 461
3. Dane dobrowolne objęte ogólnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 2) | str. 462
4. Dane dobrowolne uregulowane w przepisach szczególnych (art. 36 ust. 3 i 4) | str. 465
Artykuł 37. Prezentacja | str. 469
Rozdział VI. Przepisy krajowe | str. 470
Artykuł 38. Przepisy krajowe | str. 470
Artykuł 39. Przepisy krajowe w zakresie dodatkowych obowiązkowych informacji szczegółowych | str. 473
Artykuł 40. Mleko i produkty mleczne | str. 476
Artykuł 41. Napoje alkoholowe | str. 477
Artykuł 42. Wyrażanie ilości netto | str. 478
Artykuł 43. Dobrowolne podawanie referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności | str. 481
Artykuł 44. Przepisy krajowe dotyczące żywności nieopakowanej | str. 481
1. Żywność nieopakowana – definicja | str. 482
2. Obowiązkowe przekazywanie informacji o alergenach | str. 485
3. Przepisy krajowe dotyczące przekazywania innych danych szczegółowych | str. 487
4. Dobrowolne przekazywanie innych informacji | str. 494
5. Przepisy krajowe dotyczące sposobu udostępniania danych szczegółowych, form ich wyrażania i prezentacji | str. 494
6. Komunikowanie Komisji tekstu przepisów krajowych dotyczących żywności nieopakowanej | str. 497
Artykuł 45. Procedura notyfikacji | str. 498
Rozdział VII. Przepisy wykonawcze, zmieniające i końcowe | str. 501
Artykuł 46. Zmiany załączników | str. 501
Artykuł 47. Okres przejściowy w odniesieniu do środków wykonawczych lub aktów delegowanych i data rozpoczęcia ich wykorzystywania | str. 503
Artykuł 48. Komitet | str. 504
Artykuł 49. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 | str. 508
Artykuł 50. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 | str. 510
Artykuł 51. Realizowanie podanych uprawnień | str. 512
Artykuł 52. Procedura w trybie pilnym | str. 515
Artykuł 53. Uchylenie | str. 516
Artykuł 54. Środki przejściowe | str. 517
Artykuł 55. Wejście w życie i data rozpoczęcia wykorzystywania | str. 519
Załączniki | str. 521