Czy można ustrzec się przed chorobami serca i miażdżycą? Jak walczyć z nadciśnieniem? Co robić,obniżyć ryzyko kolejnego zawału? mnóstwo osób codziennie zadaje sobie podobne pytania, nie znajdując jednak prostej i satysfakcjonującej odpowiedzi. Niestety, często też bywa, że takowej odpowiedzi nie znają osoby z dolegliwościami ze strony układu krążenia. Dlatego też Małgorzata Borgman podjęła się próby stworzenia dostępnego poradnika na temat w profilaktyce chorób serca najważniejszy - żywienia. W książce swojej transparentnie opisała podstawowe choroby serca i układu krwionośnego, przedstawiła odpowiednie wskazówki (nakazy, a także zakazy) dietetyczne i - co widoczne - podała atrakcyjne przepisy na potrawy sugerowane osobom z poszczególnymi schorzeniami (uzupełniając je informacjami na temat liczby kalorii), a także umieściła aneks omawiający lecznicze cechy ziół. Słowem, Dieta dla serca to znakomite, choć drobne, kompendium wiedzy na temat odżywiania i to zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych.