Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, lecz dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! z zasady i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych.
Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, nieznaczna dynamiczność fizyczna, stres, nadwaga, a z zasady niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość prosto możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg.
wyjątkowo pokaźne znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w perfekcyjnym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein.
Autorka książki zagwarantuje, iż przygotowanie stosownie skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków udoskonalenie i zażegnanie niebezpieczeństwa.
Pamiętajmy, iż nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest za każdym razem tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.