Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby ochoczo do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to skomplikowane. W swej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw standardowych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co unikatowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu ukazuje zioła przyprawowe używane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych klasyczna kuchnia śląska niekoniecznie musi być krzywdząca. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (polepszają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą dużo schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, bez wątpienia pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!