E-book – "Dieta antymiażdżycowa". Kolekcja zdrowie. Zdrowe diety
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, lecz dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! na ogół i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, minimalna energiczność fizyczna, stres, nadwaga, a najczęściej niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Nad wyraz duże znaczenie, równocześnie profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w wspaniałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, iż przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków ulepszenie i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, iż nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest za każdym razem tańsza i przyjemniejsza niżeli leczenie.