Metoda Montignac nie jest dietą to swoista filozofia, której celem jest obok aspektów zdrowotnych minimum zakazów a maksimum rozkoszy kulinarnych. Jej dewizą jest jedzenie do syta i nie opuszczanie posiłków. Nawet wypicie lampki wina jest dozwolone. Ale... Są produkty, których należy unikać. Szczęśliwie jest ich mało, więc z łatwością je zapamiętać. Książka ta została napisana specjalnie dla polskiego Czytelnika i uwzględnia polskie zwyczaje kulinarne i ulubione smaki. Zawiera przepisy na potrawy przystosowane do zasad Metody. Znajduje się w niej około 150 przepisów na pyszne, proste do przygotowania dania też z innych kuchni świata świetne na śniadanie, obiad i kolacje, a nawet na wystawne przyjęcie. Ria Tummers jako pierwsza dopasowała w 1995 roku Metodę MONTIGNAC do holenderskiego sposobu odżywiania się. A teraz ma nadzieję, że dzięki tej książce Czytelnicy odkryją,nawet znikome zmiany w dotychczasowym jadłospisie wpływają na sukces. Będzie można jeść do syta i nie przybierać na wadze. A to osiągnie się, przestrzegając zasad Metody.