Takamaka Rum Blanc to biały rum wykonany na Seszelach. Założona w 2002 roku poprzez braci d’Offay destylarnia Trois Frères na wyspie Mahe w ostatnich latach zyskuje coraz więcej entuzjastów. Podobnie jak inne rumy Takamaka, Takamaka Rum Blanc nie jest zwykłym rumem.
Nie tylko wyspa pochodzenia Mahé jest niezwykła, ale także sposób produkcji. Ciepły i wilgotny klimat zapewnia perfekcyjne warunki starzenia się tropikalnych rumów.Rum z jedynej destylarni na Seszelach – Takamaka Rum Blanc 40,2% 0,7lRum Blanc Takamaka destylowany jest w kolumnie do 94% mocy alkoholu.
Delikatny destylat kreolskiego rumu gwarantuje kremowy charakter i naturalny aromat. Następnie rozcieńczany jest czystą wodą źródlaną z wyspy do mocy butelkowania 38%. Takamaka Rum Blanc ma brzoskwiniowy aromat z nutami śliwek, rodzynek i cynamonu.
W smaku dominuje trawa cytrynowa, czerwone winogrona, pieprz, ciasto jagodowe, a wszystko wieńczy długotrwały finisz, który przenosi na ezgotyczne plaże seszelskich wysp. Ten lekki, tropikalny rum poprawnie komponuje się z takimi drinkami jak Mojito, Cuba Libre, Daiquiri czy Piña Colada....