Limoncello Villa Massa to konwencjonalny włoski likier wytworzony z cytryn Sorrento według rodzinnej receptury sięgającej 1890 roku. Cytryny Sorrento to rodzaj, który chronione Oznaczenie Geograficzne i cechuje się dość grubą skórką, pokrywającą ponad 50% powierzchni zewnętrznej.
Villa Massa to pierwsza włoska firma produkująca i sprzedająca limoncello. Została założona poprzez dwóch braci: Sergio i Stefano w 1991 roku.Likier z cytryn Sorrento - Limoncello Villa Massa 30% 1lDo Limoncello Villa Massa trafiają wyłącznie najkorzystniejsze cytryny.
Są zbierane ręcznie i uprawiane pod osłoną słomianych mat. Po umyciu i wysuszeniu cytryny obiera się mechanicznie w celu uzyskania delikatnej skórki. Skórkę moczy się w alkoholu w celu uwolnienia całego aromatu.
Następnie powstały napar o cytrynowożółtej barwie charakterystycznej dla limoncello miesza się z syropem z wody i cukru (bez dodatku sztucznych aromatów i konserwantów),dostać ten szykowny likier pełen świeżości i energii.
Likier oszałamia smakiem cierpkiej cytryny z kwaskowością charakterystyczną dla tego owocu oraz równoważącą, lekką słodyczą. Od kwietnia 2016 roku Limoncello Villa Massa przystępna jest w nowym opakowaniu, upamiętniającym 25-lecie istnienia firmy.
Aby doznać przeważnie włoskiego smaku limoncello spróbuj go na czysto, w temperaturze -7°C, w niewielkich kieliszkach z lodem. Podawaj na koniec lunchu lub kolacji....