"Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych, a także doświadczeniu funkcjonalnym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość cyklu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO.
W sposób dostępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest wyraźna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać poprawne leczenie i jak uniemożliwiać nawracaniu SIBO w przyszłości.
Przybliżono jeszcze zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym też probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów.
Autorzy nad wyraz podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieprzerwanym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na fason życia pacjenta, w tym najczęściej na jego dietę.
Tytuł jest potrzebny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw.
well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO."