O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu zróżnicowanych schorzeń może dać poprawna dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, by stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo,w dodatku smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu i objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo albo mający charakter przewlekły.
Przedstawiono ponadto zapotrzebowanie organizmu na energię i elementy odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
pokaźną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej aniżeli 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.