Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi.
A my? My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory. Każdy moment jest dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, by się głodzić i męczyć wyszukanymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. A jak - dajemy wam gotową "receptę".
Spis treści:
Część ogólna - Zapotrzebowanie energetyczne
- składniki pokarmowe
- Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych
- Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu krążenia
- Ważniejsze produkty spożywcze uniemożliwiające chorobom okładu krążenia
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Zasady racjonalnego żywienia
- Przykłady tygoniowych jadłospisów
Część szczegółowa - Napoje
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Zupy
- Dodatki do zup
- Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i ziemniaków
- Sosy
- Desery i wypieki domowe