Książka Dieta cytrusowa nawiązuje do tzw. Konwencjonalnego sposobu odżywiania, znanego już starożytnym. Owoce cytrusowe są doskonałe dla osób lubiących ciągle coś zagryzać, ponieważ nie tuczą, a równocześnie dają uczucie nasycenia. Zawierają dostatecznie dużo wody, by nie czuć pragnienia, a równocześnie mają niewiele kalorii.
Nie trzeba także nikogo przekonywać, iż są przebogate w pektyny i posiadają dużo witamin, w tym witaminy spalające tłuszcze. Dlaczego więc tak mało wiemy o ich właściwościach, i o możliwościach łączenia ich z innymi składnikami diety.
Zadajemy sobie pytanie: jabłko czy nektaryna?
Awokado z tuńczykiem?
Pigwa z wieprzowiną?
Co zrobić z tym granatem?
W niniejszej książce chcemy zachęcić Was do uwzględnienia owoców egzotycznych w każdej diecie. Mając na uwadze niewątpliwe walory odżywcze i zdrowotne ananasów, bananów, kiwi, mango, arbuzów, melonów, cytrusów, fig, daktyli, winogron, oliwek i wielu innych, proponujemy wykorzystać je do sałatek, deserów, napojów czy koktajli, a także jako dodatek do wysmakowanych dań obiadowych, przekąsek, a także sosów.
Oczywiście wykorzystywanie diety cytrusowej nie zwalnia nas od unikania tłustych mięs i wędlin, słodyczy, białego pieczywa, ziemniaków, serów żółtych i niezwykle tłustego mleka i twarogu.
podczas użytkowania diety cytrusowej nie powinniśmy również pić wyjątkowo solidnej kawy, herbaty i nadmiaru alkoholu. W menu warto uwzględnić chudy nabiał, ryby, kiełki zbóż i orzechy. Autorka istotnie poleca pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki, cytryny, banany i morele.
Chcesz wyglądać efektownie, skorzystaj ze wskazówek zawartych w tej książce. Zapraszam do lektury.