Barbara Jakomowicz-Klein w książce "Dieta dla mózgu" stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek pomiędzy tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i komponentów mineralnych? Czy wykorzystywanie trafnej diety wpływa na wydajność naszego umysłu? Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi.
Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi dostępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja i – co najważniejsze – przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu.
Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a choćby stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, aby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, żeby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia i zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, by polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się "zapominalstwa"? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki.
niezbędnie do niej sięgnij! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.