Każdemu z nas na pewno zależy na tym, by jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie trwoniąc równocześnie swej urody, stąd popularne życzenie, żeby "wiecznie być młodym i błyskotliwym". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru różnych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy.
Niekiedy jednak choćby najkorzystniejszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym paznokciom, jeśli ni zadbamy o właściwy sposób żywienia.
Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszelkich potrzebnych komponentów odżywczych koniecznych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności między żywieniem a urodą, autorka książki ukazuje główne problemy związane z przemianą materii oraz wpływ składników żywieniowych na prawidłowe funkcjonowanie wszelkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci.
Słowem, tych części ciała, których zdrowy i piękny wygląd jest atrybutem urody. Po tej nieprzeciętnej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.