Uaktualnione i zwiększone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie
Naukowcy nie posiadają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może stanowczo ograniczyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę.
Ponad trzydzieści lat temu światowej sławy specjalista w zakresie nauk o odżywianiu T. Colin Campbell wraz ze swym zespołem rozpoczął w Chinach nieszablonowy projekt badawczy. Było to najobszerniejsze z przeprowadzonych kiedykolwiek badań nad związkiem między dietą a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Uzyskane wyniki i przeprowadzone doświadczenia przekonały naukowców o szkodliwości diety bogatej w białko zwierzęce i ogromnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych.
W 2005 roku dr T. Colin Campbell z synem Tomem, też lekarzem, podzielili się swoją wiedzą ze wszystkimi, pisząc innowacyjne zasady odżywiania, które uwielbiano za jeden z najważniejszych tytułów w historii o diecie i zdrowiu.
Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie tej przełomowej książki mieści najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne dane o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych.
innowacyjne zasady odżywiania – wydanie rozszerzone i uaktualnione to książka, która niesie jasne i zwięzłe przesłanie, obalając przy tym liczne mity na temat zdrowia i porządkując panujący chaos informacyjny.
Mleko, masło, schabowy, wszystkiego rodzaju „gotowce" – wielu z nas nie wyobraża sobie, iż można jadać inaczej, choć to właśnie nadmiar białka, tłuszczu i żywności przetworzonej sprawia, że chorujemy. Po przeczytaniu pierwszego wydania nowoczesnych zasad odżywiania wielu moich pacjentów postanowiło uważniej przyglądać się temu, co ma na talerzu. Wydanie drugie, wzbogacone o wstrząsające statystyki i omówienie najnowszych badań, jest jeszcze bardziej przekonujące – uważam, że książka Colina i Tomasa Campbellów może odmienić (a czasem choćby ocalić) życie. Jej najważniejszy przekaz: to, czy będziemy cieszyć się zdrowiem, zależy nie tylko od genów czy leków,z reguły od nas samych.
Iwona Kibil, dietetyk, blogerka (Wegecentrum, Roślinny Dietetyk)
Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, demonstruje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)
To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały – przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej
Jestem przekonany, iż to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie plotki czy treści zawarte w reklamach, tylko potwierdzone fakty. Badania naukowe bezustannie dostarczają nam nowej wiedzy i warto zapoznać się z tymi najciekawszymi. Prekursorskie China Study do nich należy. Potwierdziło ono, iż dieta roślinna jest naprawdę korzystnym sposobem uniemożliwiania wielu chorobom. Liczba zachorowań na miażdżycę, cukrzycę czy choroby nowotworowe jest przygnębiająca. Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, aktor, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy" Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)
Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o trafność używania takiej diety? niezwykle często. Czy słyszałam, iż z własnym życiem mam prawo robić, co chcę,
ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, lecz książka postępowe zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań pokazuje, jakie stosować metody,radować się zdrowiem w każdym wieku. To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych
Uważam,informacje na temat korzyści płynących z diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych są najmocniej odkrywczą wiedzą w historii zachodniej medycyny. Nie jest to ścieżka potężnie wydeptana, ale jestem pewien, że stanie się autostradą przyszłości. Nie mamy innego wyjścia.
T. Colin Campbell