Autorka przedziera się poprzez meandry różnorakich, często sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, iż powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie.
Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta typowa dla tzw.
niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo, a także aktywną, całkowitą sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu.
Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi, a także podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim. DNA żywienia w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i zajmujący analizuje i odkrywa tajniki prawidłowego zdrowia, które może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej pozycji wyjściowej startujemy.
Praca Cate Shanahan prezentuje dowody naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury udowadnia, iż nigdy nie jest za późno, by zadać o siebie i swoje dzieci. DNA żywienia to ergonomiczne narzędzie, które pozwoli ci: poprawić nastrój, uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania, wspomóc płodność i rozszerzyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa, poprawić pamięć i zdolności kognitywne, pozbyć się alergii, a także innych chorób, zbudować silniejsze kości i stawy, zapewnić młody wygląd i zdrowie skóry.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.