W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy narażeni na stres, brak ruchu oraz toksyny z zanieczyszczonego środowiska, co powoduje coraz częstsze ujawnianie się schorzeń cywilizacyjnych. Sami możemy jednak zadbać o swoje zdrowie stosując żywienie dostosowane do naszych potrzeb.
Z pomocą przychodzi nam klasyczna Medycyna Chińska i dieta według Pięciu Przemian. Książka jest podzielona na działy, w których przedstawione są owoce i warzywa posiadające zastosowanie w naszej tradycyjnej kuchni.
Autorka opisuje również rośliny zapomniane, dziko rosnące, także te uważane za chwasty, a mogące wzbogacić nasz jadłospis. Podstawową zasadą przygotowywania posiłku według Pięciu Przemian jest zachowanie właściwej kolejności dodawania składników do potrawy.
O sile energetycznej i leczniczej decyduje ostatni składnik. W zależności od tego, jaki organ wewnętrzny Ci niedomaga, przygotujesz posiłek, który zregeneruje narząd i usunie ból. Na przykład pomidorówka, ugotowana zgodnie z zasadami Pięciu Przemian, ma działanie przeciwnowotworowe i bakteriobójcze, zmniejsza poziom cholesterolu, a przy tym wzbogaca organizm w szereg związków mineralnych i witamin koniecznych do prawidłowego funkcjonowania całego ciała.
Autorka przedstawia sposób odżywiania przypasowany do mocnej osoby, zamiast standardowej diety, która wymaga wyrzeczeń. Będziesz mógł nie tylko delektować się smakiem przygotowanych posiłków,też zyskasz świadomość, iż wspomagasz własne zdrowie.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.