Prawdziwy klasyk! Wygląd tej kawiarki zna każdy - to najdłużej tworzony model kawiarek na świecie.
Moka Express to symbol kawy we włoskim wydaniu. To ta kawiarka spowodowała, że cały świat pokochał producenta Bialetti i jej moki.
Korpus jest odlewem z aluminium, w tym modelu został pokryty wysokiej jakości farbą.
Jej zarys to konwencjonalny kształt kawiarki, który wszyscy wspaniale znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Czarna rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są wygodne i dobrej jakości.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych i elektrycznych.
Przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej objętość to ok 240 ml.
Jak dbać o kawiarkę
Kawiarki aluminiowe należy należy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Nie wolno jej jeszcze myć w zmywarce.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, by kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy dobrze się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą oszałamiająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - nadzwyczajna i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - olśniewająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna genialna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, nadzwyczajnie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - oszałamiająca kawa - słodka i mocna, o niezwykle rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - niebanalna w smaku, potężna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, iż kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać również mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.