Kawiarka Bialetti Venus 4TZ - przepiękny design i genialna jakość. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Design
Smukły, nowoczesny zarys kawiarki wyśmienicie akcentuje jej jakość. Stworzona jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Uchwyt, produkowany z tworzywa sztucznego jest nad wyraz praktyczny. Od pierwszej chwili docenimy jego poręczny kształt.
Stal nierdzewna ma bezdyskusyjnie mniejszy wpływ na smak kawy konwencjonalne aluminium.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcji.
Przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek espresso - jej pojemność to 200 ml.
Jeśli lubisz pokaźniejszą liczba kawy, będzie ona wyśmienitym wyborem do przygotowania dwóch mniejszych filiżanek (2x100 ml) lub trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, żeby przygotowywać w nich określoną poprzez producenta liczba kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz nadzwyczajną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się trafne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Namawiamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, iż odkrywamy jej rozmaite oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.