KAFETIERKA / KAWIARKA CIŚNIENIOWA 300ml (6 filiżanki espresso).
wytworna i konwencjonalna kawiarka do zaparzania kawy rodzaju włoskiego. Perfekcyjnie stanie na wysokości zadania do parzenia zarówno konkretnej drobnej kawki, jak i tradycyjnej kawy. Towar został wytwarzany z wysokiej jakości grubego aluminium, które umożliwia równomierne i prędkie rozprowadzenie ciepła w naczyniu, co zapewni przygotowanie napoju w 5 minut. Kawiarka pokryta warstwą marmurkową. W dotyku przypomina kamień.
- dopasowana do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
- równocześnie parzy 6 filiżanek kawy
- wyprodukowana z aluminium
- Można myć w zmywarce
- mocne wykonanie
- ma uchwyt z tworzywa zapobiegający poparzeniu się
- nieskomplikowane w utrzymaniu czystości
KAWIARKA składa się z:
- pojemnika na wodę (część dolna)
- pojemnika na kawę (sitko z tuleją)
- pojemnika na zaparzoną kawę (część górna)
Jak robimy kawę?
Do dolnego pojemnika nalewamy wodę, poniżej zaworu bezpieczeństwa.
Następnie wkładamy pojemnik na kawę, ten z otworami, zasypując go kawą. Można ugnieść kawę łyżeczką.
Zakręcamy górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do zastosowania.
Stawiamy na ogniu, po usłyszeniu typowego dźwięku oznaczającego że woda rozpoczyna się gotować,
i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zniżamy natężenie ognia.
Czekamy aż zakończy się cykl parzenia kawy i to wszystko.
Espresso serwowane w śladowej, ogrzanej przed podaniem filiżance o objętości ok. 70-100 ml, wypełnia ją do połowy. Porcja kawy espresso to 35 - 50ml napoju.