KAFETIERKA / KAWIARKA CIŚNIENIOWA 600ml (12 filiżanek espresso).
wysmakowana i klasyczna kawiarka do zaparzania kawy typu włoskiego. Świetnie stanie na wysokości zadania do parzenia jednocześnie solidnej nieznacznej kawki, jak i konwencjonalnej kawy. Towar został wyprodukowany z wysokiej jakości grubego aluminium, które zezwala na równomierne i prędkie rozprowadzenie ciepła w naczyniu, co zapewni przygotowanie napoju w 5 minut. Kawiarka pokryta powłoką marmurkową. W dotyku przypomina kamień.
- przypasowana do kuchni gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
- jednocześnie parzy 12 filiżanek kawy
- wytworzona z aluminium
- Można myć w zmywarce
- konkretne wykonanie
- posiada uchwyt z tworzywa zapobiegający poparzeniu się
- łatwe w utrzymaniu czystości
KAWIARKA składa się z:
- pojemnika na wodę (część dolna)
- pojemnika na kawę (sitko z tuleją)
- pojemnika na zaparzoną kawę (część górna)
Jak robimy kawę?
Do dolnego pojemnika nalewamy wodę, poniżej zaworu bezpieczeństwa.
Następnie wkładamy pojemnik na kawę, ten z otworami, zasypując go kawą. Można ugnieść kawę łyżeczką.
Zakręcamy górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do wykorzystania.
Stawiamy na ogniu, po usłyszeniu typowego dźwięku oznaczającego że woda zaczyna się gotować,
i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zniżamy natężenie ognia.
Czekamy aż zakończy się cykl parzenia kawy i to wszystko.
Espresso serwowane w niedużej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70-100 ml, wypełnia ją do połowy. Porcja kawy espresso to 35 - 50ml napoju.