KAFETIERKA / KAWIARKA CIŚNIENIOWA 450ml (9 filiżanek espresso).
szykowna i tradycyjna kawiarka do zaparzania kawy rodzaju włoskiego. Wspaniale stanie na wysokości zadania do parzenia zarówno mocnej nieznacznej kawki, jak i tradycyjnej kawy. Produkt został wyprodukowany z wysokiej jakości grubego aluminium, które pozwala na równomierne i szybkie rozprowadzenie ciepła w naczyniu, co zapewni przygotowanie napoju w 5 minut. Kawiarka pokryta warstwą marmurkową. W dotyku przypomina kamień.
- przystosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
- równocześnie parzy 9 filiżanek kawy
- wytworzona z aluminium
- Można myć w zmywarce
- konkretne wykonanie
- posiada uchwyt z tworzywa zapobiegający poparzeniu się
- przystępne w utrzymaniu czystości
KAWIARKA składa się z:
- pojemnika na wodę (część dolna)
- pojemnika na kawę (sitko z tuleją)
- pojemnika na zaparzoną kawę (część górna)
Jak robimy kawę?
Do dolnego pojemnika nalewamy wodę, poniżej zaworu bezpieczeństwa.
Następnie wkładamy pojemnik na kawę, ten z otworami, zasypując go kawą. Można ugnieść kawę łyżeczką.
Zakręcamy górną część ekspresu i sprzęt jest już gotowy do wykorzystania.
Stawiamy na ogniu, po usłyszeniu specyficznego dźwięku oznaczającego że woda początkuje się gotować,
i kawa przechodzi do górnego pojemnika, zmniejszamy natężenie ognia.
Czekamy aż zakończy się proces parzenia kawy i to wszystko.
Espresso serwowane w minimalnej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70-100 ml, wypełnia ją do połowy. Porcja kawy espresso to 35 - 50ml napoju.