Projektanci Bialetti to mistrzowie w swym fachu, którzy przez wieloletnie doświadczenie stale ulepszają swoje produkty. Pod nazwą tej firmy kryje się wysoka jakość oraz zniewalające wzornictwo. Oprócz przemyślanej konstrukcji kawiarki zachwycają fenomenalnym wyglądem. Kawiarki Bialetti są nie tylko kuchennym wyposażeniem,też stylową ozdobą wnętrza.
Kawiarka New Venus jest stworzona z wysokiej jakości polerowanej stali rdzoodpornej (18/10), włączając w to też części wewnętrzne. Rączkę tworzono z tworzywa sztucznego. Rewelacyjnie wyprofilowany kształt nadaje jej unikatowego charakteru. Ten wyjątkowy design mistrzowsko wpisuje się w progresywne trendy.
parametry kawiarki - Kawiarka Venus 2TZ jest dostosowana do kuchni gazowych i elektrycznych, nie działa na płytach indukcyjnych
- optymalna budowa sprawia, iż przygotowana kawa jest wyrazista w smaku oraz nad wyraz aromatyczna
- Stal nierdzewna nie wpływa na smak kawy i nie pochłania zapachów
Kawiarkę myj wyłącznie ręcznie bez użycia detergentów. Nie myj jej w zmywarce.
W kawiarce każdorazowo przygotowuje się ilość kawy wyróznioną poprzez producenta. Wybierz rozmiar, który najbardziej będzie uwzględniał Twoje potrzeby.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, by kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odszukasz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zniewalająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - rewelacyjna i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - oszałamiająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna świetna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, perfekcyjnie kremowa i przyjemna
- Java Gwatemala Santa Rosa - jedna z najfajniejszych kaw do kawiarki, rewelacja z nutami kakao, słodkiej śliwki i orzecha
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - olśniewająca kawa - słodka i potężna, o szczególnie rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - niebanalna w smaku, potężna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni
Coffee Collective,
DAK,
The Barn,
Five Elephant,
Fjord,
Drop, czy
La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, lecz zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one niejednokrotnie bardziej złożony charakter. Jeśli uwielbiasz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz nieprzeciętną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Zachęcamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej różne oblicza.