Korzeń Maca
Co zawiera mielony korzeń maca? Mielony korzeń maca zawiera wysoki poziom żelaza i jodu, które wspomagają zdrowe komórki i pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. Zawierające się w nim obfite dawki potasu wspomagają trawienie i wpływają zbawiennie na mięśnie. Maca jest również bogata w wapń, aminokwasy, witaminy i minerały. Jak smakuje korzeń maca? Ma orzechowy, przypominający toffi smak, dzięki czemu korzystnie komponuje się z wieloma słodszymi smakami. Korzeń maca a menopauza u pań.
Menopauza ma miejsce wtedy, gdy poziom estrogenu u kobiet rozpoczyna spadać z powodu trwałego zatrzymania miesiączki. Sprawia to szereg skutków ubocznych. Badania potwierdziły, iż suplementacja korzeniem maca pomaga złagodzić objawy menopauzy oraz może poprawić zdrowie kości. Odżywianie korzeniem maca jest zdrowe dla pań, dlatego powinny włączyć ją do diety.
Korzeń maca powiększa energię i sprawność.
Wielu sportowców i osób dbających o zdrowie używa macy jako sposobu na rozszerzenie energii i siły. Niektóre badania na zwierzętach sugerują jeszcze, iż korzeń maca może to poprawić wydajność wytrzymałościową.
Korzeń maca a pamięć.
Korzeń maca jest również często związana z poprawą funkcjonowania mózgu.W rzeczywistości tubylcy Peru od wielu lat używają go do poprawy pamięci i produktywności swoich dzieci.
Korzeń maca poprawia nastrój.
Według niektórych badań, korzeń maca może pomóc w poprawie nastroju poprzez zmniejszenie objawów lęku i depresji, stanowczo u pań w okresie menopauzy borykających się z problemami dysfunkcji seksualnych. Wiadomo, iż flawonoidy w maca są w pewnym stopniu odpowiedzialne za pozytywne skutki fizjologiczne u osób spożywających korzeń maca.
Jak spożywać mielony korzeń maca? Jeżeli chodzi o bezpośrednie spożywanie istnieje mnóstwo sposobów aby go zjeść. Mielony korzeń maca można skonsumować w napojach, przekąskach lub przepisach na wypieki. Można go mieszać, posypywać i dodawać do przeróżnych przekąsek i potraw. Możesz wykorzystać sproszkowanego korzenia maca w gorących napojach, w jogurcie, w koktajlach, w proteinowych płatkach owsianych, w proteinowych przepisach na wypieki. W Peru mielony korzeń maca konwencjonalnie dodaje się do chleba i innych produktów spożywczych. W tym kraju jeszcze inne popularne sposoby spożywania mielonego korzenia maca to włączanie go do słodkich wypieków (takich jak brownie), soków, koktajli i zup. Mielony korzeń maca może dodawać energii, więc zaleca spożywanie się go w porach przedpołudniowych, jeśli jesteś wrażliwy na naturalne energetyki i masz problemy ze snem.