Pieprz Biały Ziarno Pieprz biały informacje ogólne Pieprz biały, podobnie jak pieprz czarny, wyprodukowany jest z jagód rośliny pieprzowej, znanej również jako Piper nigrum. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały pochodzi z jagód zbieranych w pełnej dojrzałości. Te jagody są następnie moczone w wodzie do fermentacji. Na koniec likwiduje się warstwę zewnętrzną, pozostawiając tylko nasienie wewnętrzne. Ponieważ skóra jest usuwana, część smaku zostaje zabrana, w tym piperyna. W rezultacie pieprz biały jest bardziej łagodny niżeli pieprz czarny. Podczas gdy czarny pieprz jest widocznie bardziej powszechny w amerykańskich kuchniach, wykorzystywanie białego pieprzu w jasnych potrawach dla efektowności wizualnej jest tradycją wywodzącą się z kuchni francuskiej. Jest jeszcze powszechny w kuchni chińskiej, wietnamskiej i szwedzkiej. Różnica pomiędzy białym a czarnym pieprzem Tak jak pisaliśmy wcześnie niej różnica pomiędzy białym a czarnym pieprzem sprowadza się do tego, jak jest skatalogowany i przetworzony. Dla przypomnienia białe ziarna pieprzu to jagody skategoryzowane w szczytowej fazie dojrzałości, namoczone w wodzie, a następnie usunięte z zewnętrznej warstwy. Pozbawione także jednego z głównych części czyli piperyny. Pieprz biały atrybuty zdrowotne Pieprz biały ma działanie przeciwzapalnie, a także odświeża oddech. Wzmacnia przy tym system opornościowy i tonizuje całe ciało. Wspomaga oczyszczanie organizmu ze destrukcyjnych toksyn i usprawnia krążenie krwi. Regularne spożywanie białego pieprzu broni przed zróżnicowanymi chorobami układu krążenia i nowotworami. Pieprz biały zastosowanie w kuchni Pieprz Biały jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Wykorzystywany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest świetny do zup i galaretek rybnych i wszelkich dań, które przyprawia się imbirem. Perfekcyjnie nadaje się także do ryb. Pieprz biały jest użytkowany w potrawach, które maja być ostre ale nie chcesz mieć czarnych drobinek. Głównie są to białe sosy i daniach z ziemniaków. W kuchni chińskiej zmielony biały pieprz jest stosowany do dodawania smaku zupom, marynatom do mięsa i drobiu oraz bardziej pikantnym frytkom.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - nietrudny w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym wyjątkowo lubiane jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie lubiane w tamtej części globu. Ale nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół, danie jest bogate w smak za sprawą między innymi pieprzu białego. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest bardzo atrakcyjne kulinarnie. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest bardzo korzystnym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....