Pieprz Zielony Ziarno Pieprz zielony parametry zdrowotne
Pieprz zielony, jest bogaty w witaminy C i K, które są silnymi przeciwutleniaczami i mogą pomóc w obniżeniu stężenia wolnych rodników i zmniejszeniu ryzyka związanego z uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Nie są to jedyne parametry pro zdrowotne zielonych ziarenek pieprzu. Pozostałe to pomiędzy innymi:
- poprawia trawienie
- jest nad wyraz prawidłowym źródłem sodu
- wspomaga pracę jelit
- jest perfekcyjnym źródłem antyoksydantów
- ma szczególnie dużą zawartość błonnika pokarmowego Pieprz zielony wykorzystanie w kuchni
Pieprz zielony można używać całkowicie albo posiekany. Nadzwyczajnie nadaje się jako dodatek w sosach czy dressingach do sałatek. Szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami ziemniaczanymi oraz makaronami. Idealnie nadaje się do zrobienia pastay do smarowania na bazie masła. Jak smakuje pieprz zielony?
Owoce pieprzu zielonego są zbierane jako niedojrzałe i stąd ich zielony kolor. Następnie suszone są na powietrzu, liofilizowane lub solankowe. Posiadają bardzo aromatyczny smak.znamionują się o świeższym, bardziej owocowym posmakiem aniżeli biały lub czarny pieprz, lecz nie są tak ostre i cierpkie jak czarny.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Galart wieprzowy jest bardzo prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....