Jałowiec Mielony Jałowiec mielony charakterystyka Jagody jałowca mają nietypową rolę, przyczyniając się jednocześnie do nadawania niepowtarzalnego charakteru potrawie poprzez swoje zdolności odświeżające, jak ponadto eksponując smak całej potrawy. Owoce jałowca nie tylko aromatyzują potrawę, lecz także ograniczają wrażenie tłustości dań z kaczki i wieprzowiny. Wyrazisty aromat jałowca idealnie komponuje się z mięsem - szczególnie z dziczyzną.
Jałowiec mielony cechy zdrowotne Jagody jałowca są bogate w witaminę C, przeciwutleniacze flawonoidowe, monoterpeny i kumaryny, z których wszystkie mogą oferować rozmaite korzyści zdrowotne. Zawierają one olejki eteryczne i flawonoidy, które posiadają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.Niektóre badania na gryzoniach wskazują, iż ekstrakt z jagód jałowca może zniżyć wysoki poziom cukru we krwi. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że ekstrakt z jagód jałowca może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, lecz brakuje badań na ludziach. Ekstrakt z jagód jałowca ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.