Kurkuma Kurkuma charakterystyka Kurkuma jest jednym ze części Curry. Dodatkowo ten rodzaj przyprawy ma dużo cennych cechy dla naszego organizmu. Przeważnie jest silnym przeciwutleniaczem, więc zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Poprawia także krążenie, reguluje gospodarkę lipidową i oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Kurkuma wspomaga także trawienie i ma działanie rozkurczowe, poprzez co zniża ryzyko wystąpienia raka jelit.
zastosowanie kurkumy w kuchni Kurkuma prawidłowo pasuje do wszystkiego, co pomarańczowe na przykład do słodkich ziemniaków czy kremu z dyni. Pieczone frytki z batatów polane olejem z kurkumą, pieprzem czarnym, a także sola morską smakują przepysznie. Kurkumę można dodatkowo dodać do bulionu, nadając mu łagodny smak który niezwykle dobrze komponuje się z makaronem. Przyprawy zmniejszające poziom cukru we krwi - kurkuma
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Kurkumina w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w leczeniu powikłań cukrzycy. Kurkuma może przynieść organizmowi dużo korzyści. Kurkuma ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne. Więcej danych na temat przypraw ograniczających poziom cukru we krwi, w tym o kurkumie wynajdziesz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pierwotną wersją wegańskiego gulasz ze szpinaku, jest jego mięsny odpowiednik a przyrządza się go z czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina albo tuńczyk, makrela i jajka. Wegańska wersja opiera się na ciecierzycy która bardzo prawidłowo pasuje do gulaszu szpinakowego. Dzięki tak prostym, podstawowym składnikom jak pomiędzy innymi kurkuma możesz przygotować ten przepis szczególnie prędko bez obszerniejszego zastanawiania się nad nim. Dzięki ograniczonej ilości świeżych komponentów wymaganych do tego afrykańskiego gulaszu szpinakowego, możesz łatwo zaplanować go jako część cotygodniowej rotacji posiłków. Wykorzystuje on mrożony szpinak, więc możesz go przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i wyjątkowo popularną w Maroku ras el hanout. Smakują genialnie a odrobina miodu dodaje potrawie dopełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z pokaźnym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie konieczna. Czytaj dalej....
Próbowaliście kiedyś zrobić sałatkę z jajkami bez użycia jajek? styl wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, ale także produktów których wytwarzanie łączy się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka. Czytaj dalej....