Pieprz Czarny Ziarnisty Pieprz czarny wykorzystanie w kuchni
Pieprz czarny dodaje smaku niemal każdej potrawie każdego narodu na świecie. Stosowany jest w nacierach, mieszankach przypraw, dressingach do sałatek i mieszankach pieprzu. Pieprz występuje w wielu arabskich mieszankach przypraw, takich jak zhoug, baharat i berebere.Pieprz czarny mielony jest przyprawą wyjątkowo uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest koniecznym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, do potraw z białego i żółtego sera. Podwyższa walory smakowe przygotowywanych, niezwykle faszerowanych, jaj. Jest nadzwyczajny do zup i galaretek rybnych i wszystkich dań, które przyprawia się imbirem. Perfekcyjnie nadaje się także do ryb. Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu i wpływa dodatkowo pozytywnie na działanie układu opornościowego - pobudza apetyt. Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszelkich pieczeni, marynat i sosów. Szczypta tej przyprawy ożywia smak tłustych rosołów i czyni je lżej strawnymi. Niemało sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnie smaku. Jest niezbędnym dodatkiem do wszelkich dań rodzaju risotto, do potraw z białego i żółtego sera. Pieprz czarny właściwości zdrowotne
nad wyraz dużo badań udowadnia, iż włączenie pieprzu czarnego do diety może przyspieszyć proces odchudzania. Nie ma nic złego w włączeniu go do diety, ale pamiętaj, żeby spożywać go z umiarem. Nie można spożywać codziennie więcej niżeli 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu. Posiadanie go w nadmiarze może posiadać niemało skutków ubocznych. Piperyna, substancja chemiczna zawarta w czarnym pieprzu, może spowolnić krzepnięcie krwi. Teoretycznie przyjmowanie czarnego pieprzu w ilościach pokaźniejszych niż w żywności może zwiększać ryzyko krwawienia u osób z zaburzeniami krzepnięcia. Czarny pieprz może wpływać na dodatek na poziom cukru we krwi.
Wracając do korzyści zdrowotnych pieprzu czarnego, są to pomiędzy innymi:
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
- Ma atrybuty przeciwzapalne
- prawidłowo wpływa na mózg
- Badania sugerują, że piperyna może pomóc w poprawie metabolizmu cukru we krwi
- Może zniżyć poziom cholesterolu
- Może mieć parametry przeciwnowotworowe
- Przyspiesza wchłanianie elementów odżywczych
- Pozytywnie wpływa na jelita
- Uśmierza ból
- Redukuje apetyt Przyprawy owocowe - pieprz czarny Pieprz jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Indiach i prawdopodobnie pochodzi ze wzgórz południowo-zachodnich Indii, gdzie spotyka się ją w stanie dzikim w lasach deszczowych od północnej Kanary po Kanyakumari. Pieprz czarny składa się z suszonych, w pełni rozwiniętych niedojrzałych owoców. Ma prawie kulisty kształt, około 4-5 mm średnicy z typową szatą z głęboko osadzonymi zmarszczkami. Świeżo skatalogowane owoce układa się na cementowych podłogach lub matach i suszy na słońcu poprzez około tydzień. Podczas suszenia zielone lub czerwone owoce stopniowo przebarwiają się na ciemnobrązowy lub prawie czarny, a ich skórka staje się twarda i pomarszczona. Więcej informacji na temat przypraw owocowych w tym o pieprzu czarnym znajdziesz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to znakomity dodatek do sałatek i wszystkiego typu potraw gdzie niezbędny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....