Płatki Drożdżowe Nieaktywne Płatki drożdżowe nieaktywne charakterystyka Płatki drożdżowe to doskonały dodatek do potraw. Wzbogacają je zwykle w białko, komponenty mineralne i witaminy z grupy B, z jednym wyjątkiem. Drożdże nie produkują witaminy B12, dlatego jeśli na etykiecie widniej informacja o zawartości witaminy B12 oznacza to, że płatki drożdżowe zostały o nią wzbogacone. Dzięki zwartości witamin z grupy B płatki drożdżowe są doskonałym produktem zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ponieważ wzbogacają ich dietę w te cenne składki. Poza tym zawierają niewiele znaczące ilości tłuszczu. Ne zawierają dodatku cukru i konserwantów. Trzeba też pamiętać, że pełnią one funkcje immunomodulacyjne. Znaczy to tyle że, mają beta-1,3 glukanu, trehaloz, mannau i glutationu które wpływają na powiększenie oporności organizmu. W tym wątku trzeba też wspomnieć o zawartość selenu który pomaga naprawiać uszkodzenia komórek. Płatki drożdżowe nieaktywne zastosowanie w kuchni W kuchni Płatki drożdżowe warto więc zastosować: do zup, sosów, koktajli w charakterze zagęszczacza, do wytrawnych ciast, muffinek, by wzbogacić ich walory smakowe, do past kanapkowych, tart warzywnych, farszu jako zastępstwo soli kuchennej.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Próbowaliście kiedyś zrobić sałatkę z jajkami bez użycia jajek? fason wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, lecz także produktów których wytwarzanie zespaja się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka Czytaj dalej....