Ziarno Żyta Łuszczone Ziarno żyta charakterystyka Całe ziarna żyta są znane w innych krajach aniżeli Polska jako jagody żyta. Mogą być gotowane i spożywane całkowicie, wykorzystywane jak płatki owsiane, mielone na mąkę lub posiekane na mniejsze kawałki do gotowania i pieczenia. Żyto może być dodatkowo wykorzystane do produkcji piwa, wódki albo whisky. Ziarna żyta są bogate w fitochemikalia, które mogą działać w organizmie jako przeciwutleniacze i zapobiegać uszkodzeniom komórek. Może to pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka i inne poważne schorzenia. Są jeszcze bogate w dużo koniecznych witamin i minerałów, w tym: Żelazo. Ziarno żyta łuszczone jest wykorzystywane jako komponent mieszanek do pieczenia chleba, płatków śniadaniowych i jako dodatek do zup, sałatek i potraw jako składnik dostarczający błonnika i wartości odżywczych. Może byćużytkowane jako zamiennik kaszy albo ryżu w daniach jak risotto.