Przyprawa Wasabi Przyprawa wasabi charakterystyka Wasabi jest konwencjonalną przyprawą kuchni japońskiej serwowaną przeważnie do sushi i sashimi jak dodatkowo do każdego typu makaronów. Przygotowanie: Proszek należy rozmieszać z odrobiną letniej wody (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Następnie trzeba odczekać 5-10 minut by nasza pasta nabrała w pełni aromatu i smaku, jeszcze raz przemieszać i gotowe. Czy wasabi jest ostrzejsze aniżeli habanero? Obie przyprawy są wyjątkowo ostre, lecz w inny sposób. Papryczki Habanero są nad wyraz ostre, ale owocowe i wypełniają usta ciepłem. Wasabi jest ostry i wznosi się do zatok z unikatowym ciepłem. Kuchnia Japońska charakterystyka klasyczna kuchnia Japonii (jap. Washoku) oparta jest na ryżu z zupą miso i innymi potrawami. W przygotowaniu najróżniejszych dań kładzie się nacisk na składniki sezonowe. Dodatki do dań nieraz składają się z ryb, marynowanych warzyw i warzyw gotowanych w bulionie. Oprócz ryżu jednym z podstawowych produktów są makarony, takie jak soba i udon.