Przyprawa Wasabi Przyprawa wasabi charakterystyka Wasabi jest konwencjonalną przyprawą kuchni japońskiej serwowaną na ogół do sushi i sashimi jak w dodatku do każdego rodzaju makaronów. Przygotowanie: Proszek należy rozmieszać z odrobiną letniej wody (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Następnie trzeba odczekać 5-10 minut by nasza pasta nabrała w pełni aromatu i smaku, jeszcze raz przemieszać i gotowe. Czy wasabi jest ostrzejsze niżeli habanero? Obie przyprawy są niezwykle ostre, lecz w inny sposób. Papryczki Habanero są niezwykle ostre, ale owocowe i wypełniają usta ciepłem. Wasabi jest ostry i podnosi się do zatok z wyjątkowym ciepłem. Kuchnia Japońska charakterystyka konwencjonalna kuchnia Japonii (jap. Washoku) oparta jest na ryżu z zupą miso i innymi potrawami. W przygotowaniu rozmaitych dań kładzie się nacisk na komponenty sezonowe. Dodatki do dań często składają się z ryb, marynowanych warzyw i warzyw gotowanych w bulionie. Oprócz ryżu jednym z podstawowych produktów są makarony, takie jak soba i udon.