Cukier Miętowy Cukier miętowy jak zrobić?
aby zrobić cukier miętowy Ci trzeba tylko dwóch komponentów. Mięty - nie niezbędnie świeżej z ogrodu oraz cukru. Tylko te dwa komponenty pozwolą Ci zrobić świeży i pachnący cukier miętowy! Wszystko wkładamy do młynka w adekwatnej proporcji a robot generuje nam przepyszny produkt. Zapach, który wypełnia wnętrze po otwarciu pokrywy, jest absolutnie niesamowity! Cukier miętowy wykorzystanie
Cukier miętowy znakomicie pasuje do posypania świeżych owoców, kieliszków koktajlowych w obrzeżu albo do herbaty albo lemoniady. Bez względu na to, jak go użyjesz, pokochasz orzeźwiającą miętową słodycz, którą cukier miętowy dodaje do twoich ulubionych potraw i napojów! Jeśli lubisz gotować, wiesz, że jedną z najkorzystniejszych części lata jest bogactwo świeżych ziół do zastosowania w gotowaniu. Zmielenie cukru i mięty daje dodatek który będziesz chciał mieć zawsze pod ręką. Cukier Miętowy to wspaniały dodatek do herbaty, koktajli czy sorbetów. Jego orzeźwiający smak pomoże Ci wydobyć ciekawy smak z nie jednego dania czy napoju. Cukier Miętowy - czy mięta jest dobra do herbaty?
Mięta czyli główny składniku cukru miętowego gromadzi olejki eteryczne które są uwalniane, gdy ten artykuł dodany jest do gorącej wody. To właśnie ten proces nadaje herbacie jej orzeźwiający smak i potencjalne korzyści zdrowotne. Te olejki eteryczne mają jeszcze działanie przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, co może korzystnie wpłynąć na układ opornościowy i pomóc organizmowi zwalczać infekcje. Trzeba ponadto pamiętać o zawartości cukru trzcinowego który jak każdy cukier w nadmiarze szkodzi.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Herbata z hibiskusa ma kwaśny, lekko słodki i dość podobny do soku żurawinowego smak. Jeśli szukasz nowego przepisu na orzeźwiającą letnią herbatę mrożoną, spróbuj hibiskusa a dodatek cukru miętowego jeszcze bardziej Ciebie orzeźwi. Lepiej jest używać samych suszonych kwiatów, a nie torebek z herbatą, ponieważ są one lepszej jakości i nie zawierają żadnych dodatków. Herbatę z hibiskusa można jeszcze podawać na ciepło. Żeby zrobić kostki lodu z hibiskusa, po prostu włóż suszone kwiaty do tacki na lód, a następnie dodaj wodę, zamroź i podawaj z zimną herbatą hibiskusową. Czytaj dalej....
Sos miętowy z dodatkiem cukru miętowego genialnie pasuje do pieczeni albo jako marynata do mięsa! To zioło jest tak sprężyste w użyciu, przystępne w uprawie, a jeśli nie będzie trzymane w ryzach, będzie rosło i rosło, do czasu, aż twój ogród nie zostanie opanowany poprzez to zioło! Jest to nad wyraz lubiane zioło w krajach Bliskiego Wschodu. Popularność mięty zwiększa to iż jest dodatkiem do koktajlu lub drinków, takiego jak poncz albo Pimms. Używam jej zwykle do lodowatej wody, razem z kilkoma plasterkami cytryny, w dzbanku z kostkami lodu i po prostu podaję tak, jak jest. Aczkolwiek tutaj również można dodać cukru miętowego, wtedy orzeźwienie dostanie nutki słodkości. Czytaj dalej....
Co to są sezamki? Jest to mieszanka prażonych nasiona sezamu i karmelizowanego cukru. Są nad wyraz popularną w naszym kraju przekąską. Dla niektórych osób kojarzą się wręcz, ze smakami z dzieciństwa. Czytaj dalej....
Kandyzowane orzechy laskowe to przepyszna przekąska która łatwo możesz sam wykonać w domu. Do ich wykonania konieczne są tylko 2 komponenty. Kandyzowane orzechy genialnie komponują się z przeróżnymi ciastami jak i np. Musli. Wymyśl sam ich zastosowanie! Czytaj dalej....