Pieprz Cayenne Pieprz cayenne charakterystyka Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, ale także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową i bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co z tego wynika - proces odchudzania.
Pieprz cayenne to ostra przyprawa otrzymywana z suszonych i zmielonych papryczek chili (Capsicum annuum, var. Cayenne). Charakteryzuje się intensywnym, pikantnym smakiem, wynikającym z wysokiej zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Ma jasno- do ciemnoczerwonego odcień i proszkową konsystencję. Stosuje się go w kuchni na całym świecie jako dodatek akcentujący smak dań, stanowczo w potrawach meksykańskich, indyjskich, azjatyckich czy kreolskich. Nadaje potrawom wyrazistości, a ze względu na ostrość, jest użytkowany oszczędnie. Nadzwyczajnie komponuje się z mięsem, rybami, warzywami, a także w zupach, sosach i marynatach.
użycie w kuchni pieprzu cayenne Pieprz cayenne jest stanowczo wszechstronną przyprawą, która może być stosowana w kuchni na sporo sposobów, żeby dodać potrawom ostrości i wyrazistości. Oto kilka najczęstszych zastosowań:
- Potrawy mięsne: genialnie pasuje do przyprawiania mięsa, zwłaszcza drobiu, wołowiny, wieprzowiny oraz ryb. Można nim posypać mięso przed pieczeniem, grillowaniem albo smażeniem, żeby nadać potrawie pikantny akcent.
- Zupy i gulasze: Dodatek pieprzu cayenne do zup (np. Meksykańskich czy azjatyckich) i gulaszy eksponuje głębię smaku. Wystarczy szczypta, żeby rozgrzać potrawę i nadać jej wyrazistości.
- Sosy i dipy: Jest lubianym komponentyem sosów, takich jak sos Tabasco, salsa czy pikantne dipy. Dodaje się go ponadto do sosów BBQ, majonezu czy jogurtów, aby uzyskać ostrzejszy smak.
- Potrawy wegetariańskie: Pieprz cayenne idealnie komponuje się z warzywami. Można nim przyprawiać pieczone warzywa, sałatki, stir-fry, a także warzywne zupy kremy.
- Marynaty: Dodanie go do marynat do mięsa, ryb czy warzyw przed grillowaniem lub pieczeniem wzmocni smak i nada potrawom pikantności.
- Kuchnia międzynarodowa: Jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej, indyjskiej, tajskiej i kreolskiej. Używany jest w tradycyjnych daniach, takich jak curry, tacos, enchiladas, jambalaya, czy chili con carne.
- Napoje i desery: jednakże pieprz cayenne przeważnie kojarzy się z pikantnymi daniami, może być także dodawany do napojów (np. Lemoniada z imbirem i cayenne) czy czekolady, aby stworzyć niespodziane, ostre akcenty w deserach.
- Dania na bazie jaj: Dodany do jajecznicy, omletu czy shakshuki, pieprz cayenne perfekcyjnie zaakcentuje smak i doda potrawom pikanterii.
Należy używać pieprzu cayenne z umiarem, ponieważ jego intensywność może zdominować smak potrawy. Wystarczy odrobina, aby wzbogacić smak i nadać potrawie pikantności.
atrybuty zdrowotne pieprzu cayenne Pieprz cayenne ma sporo parametry zdrowotnych, z zasady dzięki obecności
kapsaicyny, związku chemicznego odpowiedzialnego za jego ostry smak. Oto niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych związanych z jego spożyciem:
1.
Wspomaga trawienie Pieprz cayenne stymuluje produkcję enzymów trawiennych i śliny, co może udoskonalać cykl trawienia i przyswajania części odżywczych. Kapsaicyna działa na dodatek na układ pokarmowy, pobudzając perystaltykę jelit i zapobiegając problemom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zaparcia.
2.
Przyspiesza metabolizm Kapsaicyna ma cechy termogeniczne, co oznacza, że może powiększać tempo przemiany materii i pomagać organizmowi spalać więcej kalorii. Z tego powodu pieprz cayenne jest czasami wykorzystywany w suplementach wspierających odchudzanie.
3.
Działa przeciwbólowo Kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe. W preparatach miejscowych (kremy, maści) jest użytkowana do łagodzenia bólu stawów i mięśni, np. Przy artretyzmie czy bólu pleców. Kapsaicyna blokuje substancję P, neuroprzekaźnik odpowiedzialny za przesyłanie sygnałów bólowych do mózgu.
4.
Wspiera zdrowie układu krążenia Pieprz cayenne może pomóc w poprawie krążenia krwi, powiększając naczynia krwionośne i ograniczając ciśnienie krwi. Posiada dodatkowo związki, które mogą ograniczać ryzyko zakrzepów, zniżając tym samym ryzyko chorób serca i udarów.
5.
Działa przeciwzapalnie Kapsaicyna ma silne parametry przeciwzapalne, co może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, a tym samym w łagodzeniu objawów chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów czy inne schorzenia zapalne.
6.
Wspomaga odchudzanie Pieprz cayenne może hamować apetyt, co przyczynia się do spożywania mniejszej ilości jedzenia. Równocześnie, dzięki działaniu termogenicznemu, może przyspieszać spalanie tłuszczu, wspierając cykl odchudzania.
7.
Wzmacnia niepodatność Pieprz cayenne jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, które wspomagają układ opornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i wirusami.
8.
Pomaga w detoksykacji Kapsaicyna stymuluje krążenie krwi i rozszerza produkcję potu, co może wspierać procesy detoksykacyjne organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
9.
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy Pieprz cayenne może przynieść ulgę w objawach przeziębienia, takich jak zatkany nos, dzięki swym właściwościom rozrzedzającym śluz. Kapsaicyna stymuluje także organizm do produkcji ciepła, co może pomóc w łagodzeniu gorączki.
10.
Może mieć działanie przeciwnowotworowe Wstępne badania sugerują, iż kapsaicyna może wpływać na komórki nowotworowe, spowalniając ich wzrost lub prowadząc do ich śmierci, potrzebne są dalsze badania, żeby w pełni potwierdzić te właściwości.
Mimo tych licznych korzyści zdrowotnych, pieprz cayenne należy spożywać z umiarem, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż może powodować podrażnienia żołądka.
Skąd pochodzi pieprz cayenne? Pieprz cayenne pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie był uprawiany i stosowany przez rdzennych mieszkańców tych terenów od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od miasta Cayenne w Gujanie Francuskiej, choć sama roślina była znana i używana przez cywilizacje prekolumbijskie, takie jak Majowie i Aztekowie, istotnie wcześniej.
Papryczki cayenne zostały rozprzestrzenione na inne części świata poprzez europejskich odkrywców w czasach kolonialnych, zwłaszcza przez hiszpańskich i portugalskich żeglarzy. Wraz z odkryciem Nowego Świata, papryczki chili, w tym cayenne, trafiły do Europy, Afryki, Azji i Indii, gdzie momentalnie zyskały popularność ze względu na swoje walory smakowe i parametry lecznicze.
Dziś pieprz cayenne jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. W Indii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w krajach afrykańskich i południowo-wschodniej Azji. Stał się on nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z pieprzem cayenne, cynamonem i szczególnie popularną w Maroku ras el hanout. Smakują znakomicie a odrobina miodu dodaje potrawie dodatkowej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z obfitym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, do czasu, aż nie będzie potrzebna. Czytaj dalej....
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest wspaniałym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i na pewno wrócisz do niego nie raz. Trzeba też pamiętać o tym iż jest szczególnie zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście pokaźna ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj żeby powoli dodawać sos i sprawdzać zawsze poziom ostrości aby był stosowny dla Twoich kubków smakowych. Czytaj dalej....