Goździk Ziarno Mielony Goździk ziarno mielony charakterystyka Goździki posiadają z reguły lecznicze atrybuty olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy choćby sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Występujący w goździkach eugenol skutecznie zmniejsza poziom wolnych rodników w komórkach, poprzez co ma działanie antynowotworowe. Goździki Mielone zastosowanie w kuchni
Goździki można stosować w pełni albo zmielone. Nieraz są składnikami mieszanek przypraw, żeby dodać głębi i smaku szerokiej gamie potraw. Ta ciemnobrązowa przyprawa nieraz jest wykorzystywana do przyprawiania curry, mięs, wzbogacania sosów,, a choćby do przyprawiania wypieków. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Piernik i kształty, jakie przybiera mają niezwykle długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, by arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej dostępne dla ludu, pierniki także pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i prosty do zrobienia. Świeży starczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany w głównej mierze na deser.
Czytaj dalej....