Przedmowa „Vademecum żywienia człowieka" to unikatowa publikacja ukazująca w nad wyraz plastikowy sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta pozostała napisana z myślą o tych, którzy chcą ekspresowo odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technice żywności, lecz także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak także słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym dobrym żywieniem. Vademecum przedstawia charakterystykę składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, części mineralnych i wody), jak też fitozwiązków i substancji antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia energii, zapotrzebowania energetycznego i wartości kalorycznej żywności. W książce znajdują się dodatkowo informacje o metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia i zasadach układania jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w tym dodatkowo różnych form wegetarianizmu. Czytelnicy znajdą tu także kształt żywienia dietetycznego. Atutem publikacji jest fakt,została opracowana na podstawie szerokiego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z książki niezwykle usprawnia znajdujący się na końcu słownik pojęć. Pomysł na tę publikację narodził się podczas studiów Autora. Marcin Jabłoński uczestniczył w zajęciach, które prowadziłam na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowując się do kolejnych zajęć i egzaminów, sporządzał notatki w taki sposób, żeby móc się prędko uczyć. I ten pomysł wykorzystał w „Vademecum żywienia człowieka". Autor niniejszego opracowania ma nadzieję, iż pomoże ona wszystkim zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu żywienia człowieka, którą można użyć w powszednim planowaniu menu. A może niektórzy z Czytelników zwiążą swoją przyszłość z tą interdyscyplinarną nauką? Będąc konsultantem tej publikacji, starałam się jeszcze dodać coś z mojego doświadczenia, np. Skróty, które w bardzo prędki sposób pozwalają zapamiętać skomplikowane nazwy, jak: FILM TW – sposób na nauczenie się aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach itp. Jako nauczyciel z dwudziestoletnim stażem pracy wiem, jak istotną rolę w procesie uczenia pełni podręcznik. Vademecum uważam za bardzo {pomocn|przydatn)e, zachęcam zatem do nabycia tej książki i systematycznego korzystania z niej. Edyta Gulińska