- Podstawowa metoda przygotowania sera - Sery włoskie i z innych krajów - świeże receptury, nowe triki i nowe sekrety Przygotowanie posiłków w domu ma same atuty: je się smaczniej, zdrowiej i taniej. Ser nie jest tu wyjątkiem i możecie nauczyć się go przygotowywać w domu niewiele znaczącym kosztem, poprawnie się przy tym bawiąc. W przeciwieństwie do tego, co można żeby myśleć, zrobienie sera w domu wcale nie jest skomplikowane i też sprzęt do tego konieczny jest bardzo prosty: posiadając jakieś naczynie, termometr i parę form (perforowane kubki do odprowadzania serwatki ze skrzepu) możecie uruchomić domową produkcję sera, która może dać wam dużo satysfakcji. W książce opisano wszystko, co jest konieczne do produkcji sera w domu: od metody podstawowej, przy pomocy której można stwarzać zwykłe sery, do produkcji mozzarelli, gorgonzoli, sera camembert i serów z innych krajów, jak angielski cottage cheese, indyjski panir i niemiecki quark. W książce jest także dodatek poświęcony innym rodzajom nabiału: jogurtowi, kefirowi i masłu. OMÓWIONE TEMATY: • Wyposażenie do produkcji sera w domu • Podstawowe elementy sera • Metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty • zaawansowane metody produkcji • Pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert • Jogurt, kefir i masło sporządzone w domu