Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego przeróżne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi i solidny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi.
Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, aromaty i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to też książka demonstrująca rolę, a także znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach i legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.
Uzupełnieniem książki jest pakiet przepisów na modne koreańskie dania.