Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? Co jest ulepszone: stewia czy ksylitol? A może jeszcze coś innego? Jakie zamienniki cukru są dostępne na polskim rynku? Które z nich są rekomendowane dla diabetyków, a które dla odchudzających się? Jak dawkować zróżnicowane słodziki, aby jedzenie było słodkie? Na te i inne pytania odszukasz odpowiedź w tej książce.Autor pokazuje 17 zamienników cukru, które są przystępne na polskim rynku oraz 151 przepisów na słodkości. Dzięki prostemu przelicznikowi dawek możesz je przygotować wykorzystując dowolny zamiennik cukru spomiędzy 17 omawianych w książce! Jedynym ograniczeniem mogą być cechy danej substancji, np. Stewia nie pasuje do ciasta drożdżowego (ciasto nie urośnie). Zamienniki cukru, które zostały przedstawione w książce: Aspartam, Erytrytol, Fruktoza, Glukoza, Ksylitol, Lo Han Gou, Lukrecja, Melasa, Miód, Sacharyna i sacharyniany, Słodkie ziele Azteków, Słód, Stewia, Sukraloza, Syrop daktylowy, Syrop klonowy, Syrop z agawy.151 przepisów podzielono na kategorie: - Ciasta i ciasteczka,- Torty, ciasta obfitanocne i wigilijne,- Tarty i ich krewniacy,- Przekąski wytrawne,- Dania z owoców,- Naleśniki, racuchy i omlety,- Desery,- Lody,- Napoje.