Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie dzisiaj gdzieś na świecie zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach.
Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Poprzez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda „od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa ona na ludzi, zwierzęta i planetę.
Lymbery odwiedza m.in. Fabryki w USA, Peru, Chinach i Meksyku. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków i leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę.
Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najistotniej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych.
Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – ukazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób.
Oto wstrząsajacy obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień. Tytuł Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa wyd.
2 Autor Philip Lymbery,Isabell Oakeshott Tłumacz Ryszard Oślizło Wydawnictwo Mova EAN 9788366611450 ISBN 9788366611450 Kategoria Literatura\Literatura faktu liczba stron 388 Format 16.5x24x2.5 cm Rok wydania 2020 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 2 Waga 0.492 kg