"W opracowaniu Autorka zaprezentowała problematykę rozwoju konsumpcji żywności w Polsce, a więc ważną i stale aktualną. (…) Praca może mieć wielkie walory informacyjne (przeglądowe, statystyczne), merytoryczne i dydaktyczne. Jestem przekonany, iż publikacja będzie przydatna osobom podejmującym problematykę konsumpcji, zwłaszcza młodym pracownikom nauki, będzierenomowaną pomocą dydaktyczną w nauczaniu zagadnień z tym związanych na poziomie szkół wyższych i i osobom zajmującym się polityką społeczną." Z recenzji prof. Dra hab. Bogdana Klepackiego "Podjęty poprzez Autorkę temat cechuje się wysokim stopniem aktualności, przydatnością naukową i ergonomiczną. (…) Zawarte w pracy rozważania stanowią inspirację do formułowania nowych tematów badawczych. Na tle wielu ciekawych wątków poruszonych w monogra?i można w przyszłości kontynuować badania ponadto w odniesieniu do innych obszarów w zakresie rozwoju konsumpcji żywności." Z recenzji dra hab. Tomasza Zalegi, prof. UW