"Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w dostępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego, a także kontroli pobierania pokarmów, żywienia w przeróżnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, pań ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych, a także wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce gromadzi też podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków i wszelkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym."