"Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla miłośników klasycznego, zdrowego jedzenia. Ukazuje dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i dużo, dużo innych pochodzących z zróżnicowanych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, by nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu na dodatek najważniejsze i najistotniej oryginalne wyroby regionalne, stworzone z naturalnych komponentów i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich pomiędzy innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę produktów klasycznych. Te doskonałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla towarów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i poprawiaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, aby ocalić je od zapomnienia!