Przemysł drobiarski to jedna z najważniejszych dziedzin w światowej produkcji żywności. W związku z rozwojem technicznym zmieniają się standardy postępowania dotyczące hodowli, żywienia i leczenia drobiu. W tym najnowszym wydaniu podręcznika zawarto najszczególniejsze wiadomości z zakresu diagnostyki, innowacyjnania i leczenia chorób występujących współcześnie u drobiu. Książka została podzielona na 7 podstawowych działów. Zawarto w niej także 5 nowych rozdziałów, dotyczących m.in. Ptasiej grypy i bioochrony hodowli drobiu. Opisy poszczególnych chorób, w tym jeszcze rzadkich schorzeń występujących m.in. U kur, kaczek, indyków i perliczek, zostały zilustrowane licznymi rycinami. Podręcznik jest dedykowany nie tylko dla lekarzy weterynarii, ale także dla hodowców i zootechników. Będzie on niezastąpionym źródłem wiedzy oraz pomocą w rozwiązywaniu problemów, z jakimi spotykają się oni na co dzień w swych praktykach.