Cudowne Boże Narodzenie z przepysznym jedzeniem – przygotowanym z samach artykułów roślinnych! W książce wyszukacie wegańskie przepisy na świąteczne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami i podczas adwentowych spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to naprawdę uroczysty czas dla ludzi, zwierząt i naszego środowiska. I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca – to jedynie część pysznych przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka autorka przepisów kulinarnych i promotorka wegetarianizmu, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i kompletnie roślinny stół świąteczny. Wyszuka się na nim miejsce nie tylko dla konwencjonalnych potraw, ale także zupełnie nowych świątecznych przysmaków, które grzeją, sycą i mówiąc w skrócie – smakują Bożym Narodzeniem. Rzecz jasna jest tu również rozdział o wypiekach i łakociach, które są nieodłączną częścią świąt. Do tego odnajdziecie przepisy na napoje i propozycji dań „z resztek” na okres świąteczno-noworoczny. Karoline Jönsson zaprasza was do siebie, byście śledzili jej przygotowania do nastrojowych, urodziwych zielonych świąt. Karoline Jönsson – szwedzka blogerka, autorka książek kulinarnych. Jej blog det goda gröna uważa się za najlepszy szwedzki blog kulinarny. W 2015 roku poprowadziła pierwszy kompletnie wegetariański program w szwedzkiej telewizji. W Wydawnictwie Marginesy ukazał się jej bestseller Zielona spiżarnia. Jedzenie z mojego ogrodu (2018).